Nederlandse studenten in Rusland

zaterdag 26 juni 2010

Voorbereiding

Hallo allemaal,

Dit is dan het allereerste bericht op dit weblog, ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Ik (Nils van der Vegte) zal vanaf dinsdag 29 juni tot en met 4 augustus een weblog bijhouden over mijn studie ervaringen. Ik zal proberen het zo toegankelijk mogelijk te houden en veel op te schrijven. Mocht je toch een vraag hebben, aarzel dan niet en post deze even als reactie. Dan zal ik via een nieuwe entry de vraag zo duidelijk en uitgebreid mogelijk proberen te beantwoorden.

Maar eerst iets over de voorbereidingen. Goed, je hebt besloten om een maand lang in Rusland te gaan studeren. Dan zijn er een aantal documenten die je moet opsturen. De precieze eisen vind je op de website van Neso. Om je het zoeken te besparen kun je aan de rechterkant van dit blog een lijstje vinden met links. Klik op de tweede link van boven. Op zich wijst het zichzelf allemaal wel maar ik zou er toch graag wat algemene zaken over willen zeggen:

1. De documenten moet je inleveren bij het bureau buitenland van je eigen instelling. Op de universiteit van Leiden is dat voor de Geesteswetenschappen maar een iemand. Als je er bij je eigen instelling niet uitkomt zou ik gewoon de afdeling internationalisering bellen. De documenten stuurt je universiteit/hogeschool op naar Nuffic.

2. Het diploma van je Middelbare School heb je waarschijnlijk alleen maar in het Nederlands, ik heb mijn eigen diploma ingescant en er zelf een beetje aan geknutseld (het vertaald in het Engels). Vervolgens heeft de coordinator internationalisering op mijn universiteit er gewoon een stempeltje opgezet en klaar. Werkt prima op die manier. Ga niet naar een professionele vertaler of een notaris om je diploma's te waarmerken, dat kost je alleen maar een hoop geld.

3. In principe moet alles in het Engels (motivatiebrief, CV, referenties etc.). Ook het aanmeldingsformulier moet in principe in het Engels maar ze willen ook een kopie in het Russisch. Misschien is het zo dat je al Russisch kent, zoals ik. Maar ik denk dat de meesten van jullie niet vaardig genoeg zijn om zelf even zo'n kopie in het Russisch in te vullen. Hoe dat precies werkt weet ik zelf dus niet, ik kom er indien gewenst nog even op terug en anders moet je je eigen coordinator internationalisering even met Nuffic laten bellen.

De documenten moeten voor 16 maart ingeleverd worden.

Als al je documenten in orde zijn zal Nuffic je een mail sturen met daarin een bevestiging of je al de vereiste documenten hebt meegestuurd.

En dan....

Begint het wachten. Bij mij duurde het tot begin juni voordat ik te horen kreeg of de beurs toegekend was. Als je er 1 juli moet zijn is het wel kort dag, maar het is gewoon niet anders. Zo werken bureaucratische molens nu eenmaal. Het probleem is wel dat hoe langer het duurt hoe duurder je vliegticket wordt. Dan kan je twee dingen doen:
1. Wachten tot je het visum uiteindelijk hebt en dan maar zien of je nog voor een redelijke prijs naar Moskou kunt vliegen.
2. Een vliegticket kopen bij Lufthansa (en dan bedoel ik via Lufthansa.com NIET via Vliegwinkel). Ik zou je willen adviseren om als aankomst gewoon 1 juli te nemen en als vertrek 1 augustus, dan zit je wel goed. Ik adviseer juist Lufthansa omdat je voor 50 euro je de data weer kunt veranderen, voor welk soort ticket dan ook. Lufthansa is de enige vliegtuigmaatschappij die ik ken die deze service heeft voor de gewone klasse vliegtickets.
(3) Als je een ticket koopt, zorg dan dat je naar Moskou Domodedovo vliegt en niet naar Sheremetovo. Vanaf Sheremetovo kost het je zeker 2 uur om bij het instituut te komen. Daarbij komt nog eens dat Domodedovo een veel betere verbinding met het centrum heeft. Beide vliegvelden hebben een express trein (vertrekt elk half uur, kost 300 roebel.)

Voor het visum naar Rusland heb je weer een aantal documenten nodig. De link staat weer net als de info over de beurs aan de rechterkant van deze site. Je hebt nodig:
-een aanvraagformulier (kan je tegenwoordig gewoon met de computer intypen, sommige stukken vallen weg, maak je niet druk, doen ze niet moeilijk over)
-Een uitnodiging (Bij mij werd deze gestuurd in de vorm van een fax van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, print de fax uit en neem deze in zijn GEHEEL mee! Dus niet alleen het nummer).
-Een verklaring van je zorgverzekering dat je verzekerd bent voor de periode van verblijf in Rusland. Let op: dit betekent NIET dat je je zorgpasje moet gaan kopieren, je moet je eigen verzekeraar bellen en dan heb je binnen een dag de verklaring binnen.
-Een pasfoto (kleur mag).
-Op dit moment is het consulaat in de zomer open vanaf negen uur. Ik zou jullie willen adviseren om niet om kwart voor twaalf 's middags dan aan te komen met je documenten. Wees er gewoon om kwart voor negen, ik heb wel meegemaakt dat mensen om kwart voor twaalf gewoon naar huis werden gestuurd, ondanks dat je volgens de website je visumaanvraag kunt indienen tot twaalf uur.
-Eenmaal binnen en je documenten zijn goedgekeurd wordt er OF gevraagd wanneer je je visum wilt ophalen (zo snel mogelijk natuurlijk) OF de persoon aan de andere kant beslist het voor je. Het ligt er maar net aan.
-Het visum is gratis (scheelt weer 40 euro)
Let op: deze voorwaarden kunnen veranderen, we hebben het hier per slot van rekening over bureaucratie, check altijd even de website van het consulaat.

Tot slot:
-Neem wat typische Nederlandse zaken mee (stroopwafels, drop). Als je iets in Rusland gedaan wilt krijgen is het weleens handig hier en daar mensen wat toe te schuiven.
-Neem pasfoto's mee! Er is een kans dat je een ander visum krijgt, volgens de site van de Russische immigratiedienst willen ze daarvoor ZWART-WIT foto's hebben. Ik zou voor de zekerheid zwart-witte en kleuren foto's meenemen, want nogmaals, we hebben het hier over bureaucratie.

Dit was het voor nu zo'n beetje, als er vragen of opmerkingen zijn lees ik die graag!

Nils

1 opmerking:

  1. Je bedoelt zeker vanaf dinsdag 29 juni. Dus wat houdt die cursus precies in? Russische taal voor gevorderden?

    BeantwoordenVerwijderen