Nederlandse studenten in Rusland

woensdag 30 juni 2010

Reis en Aankomst: papierwerk, andere nationaliteit en de WC doorspoelen met behulp van de douchekop

Zo ik ben gearriveerd in Moskou, waar de temperatuur zo rondom de 30 graden ligt.

De vlucht zelf ging uitstekend, ik ben om half acht 's ochtends vertrokken vanaf Schiphol richting Frankfurt. Op Frankfurt realiseerde ik mij ineens dat ik voor de immigratiekaart (die moet je ook weer invullen als onderdeel van de visum procedure) het wel handig zou zijn als ik een pen had. Een pen had ik niet bij me, dus ging ik op zoek naar een kiosk. Nergens op Frankfurt een kiosk te vinden dus ben ik een drankwinkel binnen gelopen om iemand om een pen te vragen. Ik kreeg van het personeel gratis een pen van hen mee. Zeer aardig!

Na de aankomst op Moskou moest ik dus nog de immigratiekaart invullen. Ik sprinten natuurlijk, want anders staat er een enorme rij bij de visumcontrole. Visum ging uitstekend, duurde een minuutje en vervolgens moest ik 25 minuten wachten op mijn koffer. Daarna heeft een goede vriend uit Maleisie mij opgehaald van het vliegveld, daarna hebben we de bus genomen en vervolgens de metro. Bij aankomst gelijk naar de receptie van het instituut gegaan. In eerste instantie wilden ze mij een gewone kamer geven (dus met 2/3 anderen op dezelfde kamer) maar ik had vantevoren bij de coordinator een kamer voor mezelf (+WC, douche en koelkast) gereserveerd. Ik had die bevestigingsmail ook meegebracht en dat hielp. Dus de eerste tip is: als je een kamer voor jezelf reserveert: print de bevestigingsmail uit! Iemand die hoger in de hierarchie stond had opgeschreven dat ik uit Belgie kwam. Of ik daar bezwaar tegen had.. nou nee hoor schrijf maar weer op.

Daarna ben ik even naar de kamer gegaan (geen warm water tot 7 juli!) en daarna zijn we wat boodschappen gaan doen in een winkelcentrum. Winkels zijn heel lang open in Rusland, zeker vergeleken met Nederland. Dit winkelcentrum was zelfs tot 23.00 open. Ik heb daar een yota gekocht. Een yota is een uitstekende manier om eenvoudig internet aan te sluiten. Je krijg een modem mee (een soort USB stick) die stop je in je computer en dan heb je binnen 20 minuten internet. De kosten bedragen ongeveer 2000 RU voor het modem en dan kost het internet zonder limiet 900 RU per maand. Erg goedkoop en de verbinding is uitstekend.

Vervolgens doemde probleem een al op: de WC was stuk. Het hele mechanisme bovenin de toilet (dus in de bak) was kapot. Het drijvertje dat de aanvoer van water naar de bak regelt was stuk. Dat betekende dat er contstant maar water die bak in liep en je het toilet niet door kon trekken. Tja wat moet dat moet dus heb ik het toilet doorgespoeld met water uit de douchekop! Daarna wel al diezelfde avond iemand laten komen, die IETS heeft gedaan maar ik weet nog steeds niet wat. Enfin, dat water bleef maar doorstromen en dat veroorzaakte nogal wat herrie. Ik kon niet slapen. Ik heb vervolgens het luik boven de WC (in de muur) opengedaan waar ik een aantal pijpen zag, waarvan er eentje naar de WC liep. Ik veronderstelde dat dit de water aanvoer was en dat klopte. Aan de rechterkant zat een afsluiter en die heb ik dichtgedraaid, probleem van de herrie ook weer opgelost.

Vandaag moest ik mij melden bij Liudmila die de internationale studenten coordineert. Ik heb haar nog een keer verteld van de WC, waarop zij naar de receptie belde, iets zei van ministerie, dreigen en snel een beetje waarop ik even later met iemand van hoger hand naar de kamer ging. De dienstdoende etagejuffrouw moest aantreden en er werd haar min of meer bevolen dat ik in een andere kamer moest, dit kon zo niet. En voila nu zit ik dus weer in een andere kamer met een toilet dat werkt, een modernere koelkast en wat betere bedden.


Goed verder met papieren:
1. Registratie bij de Russische immigratiedienst: die Lijudmila vulde een briefje voor me in, daarmee moest ik naar het decanaat, die er weer wat creatiefs meededen waarna mij vervolgens werd verteld dat ik naar de Sberbank moest om 74 te betalen voor de registratie. Ook weer gedaan (en wat boodschappen gelijk). Ik weer terug: lunchpauze tot twee uur, nou ok. Dan ga ik over een half uur weer!
2. Ik had gelijk over de pasfoto's, je krijg een studentenpas van de uni waarmee je overal kortingen kan krijgen. Bijvoorbeeld op musea en het openbaar vervoer. Dus ik weer een pasfoto afgegeven: morgen is de pas klaar.
3. Voor de kamer moest ik ook nog betalen. Ik met papiertje nummer 3 naar de boekhouder. Ik zei tegen die vrouw: ik blijf hier tot 4 augustus hoor. Nou dat was weer niet goed natuurlijk want de receptioniste had tot 31 juli opgeschreven. Ik weer naar de receptie: nee dat mogen wij niet zomaar veranderen ga maar weer naar Lijudmila. Ok daar gaan we weer: zij veranderd, weer naar de receptie, die hebben het ook weer veranderd en toen kon ik naar de boekhouder om te betalen.

Bedenk even dat de receptie op de begane grond zit en dat je voor de zaken die met onderwijs te maken hebben je 3 trappen op moet. I rest my case.

Morgen om 10 uur beginnen we met een bijeenkomst in het auditorium, vervolgens worden we in groepen ingedeeld. Ik ben benieuwd.Nils

2 opmerkingen:

  1. Leuk Nils! Nette badkamer, helemaal niet verkeerd! De kamer lijkt zelfs wel een beetje op die in SPB :) Goed dat je het naar je zin hebt en zo te horen al weer helemaal bent ingeburgerd :)
    Kijk uit naar de rest van je verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hehe...Добро пожаловать в Россию.

    BeantwoordenVerwijderen