Nederlandse studenten in Rusland

zaterdag 3 juli 2010

Niet alleen het Nederlands elftal heeft gescoord: ik ga vanavond ook scoren!

Zo sprak een Nederlandse expat met misschien iets te veel bier op tegen mij. Toen ik daar op antwoordde dat er tijdens het WK/EK gemiddeld meer kinderen verwekt worden dan normaal antwoordde hij nog: ja zo gek ben ik toch niet! Ok duidelijk.

Ik was gisteren dus met de Nederlandse vereniging naar de wedstrijd Nederland-Brazilie gaan kijken. Opzich wel leuk hoor die atmosfeer, met toeters en andere zaken. Maar het is ook weleens leuk om te kijken wat voor soort mensen daar zitten. Tegenover mij zat een man die bij de Europese Commissie in Moskou werkte. Dat was zo'n beetje het enige wat hij zei want ik ben "maar" student dus dan ben je al niet meer interessant. Russisch kan hij in ieder geval niet, want hij kon nog geen steak bestellen. Nou ja, hij zal wel andere vaardigheden hebben. Schuin tegenover mij zat een man met een hele dikke bierbuik die, zoals ik observeerde, zich wel heel erg tegoed deed aan het gratis bier. Tja je bent Nederlander of je bent het niet.

Nederland in het klein dus in de Radio Sports Bar.

Ik heb ondertussen mijn draai wel zo'n beetje gevonden hier in het instituut. Zo heb ik een studentenkaart gekregen (korting op musea, openbaar vervoer) en heb ik een alleraardigst Uzbeekse cafetaria gevonden waar je voor 200-300 Roebel goed kunt eten.

Vrijdag heb ik trouwens nog een test gedaan om te kijken op welk niveau ik ingedeeld ga worden. We moesten om 10 uur verzamelen in een aula waar ons van alles werd meegedeeld (in het Russisch) over registratie en de voorzieningen. Zo hebben we hier een best grote winkel, kantine, een heel sportprogramma, EHBO en bibliotheek. Tijdens de bijeenkomst zat ik toevallig naast een belg uit Leuven. Ik zei nog tegen hem dat ik waarschijnlijk volgend jaar nog een half jaartje in Leuven moet studeren. En voila: hij raadde in een keer de naam van mijn docent aldaar goed. Het bleek dat hij zelf ook op de Slavische fakulteit aldaar studeert. Tja de wereld is klein. Vervolgens werd iedereen op land ingedeeld... en bleef ik dus na 10 minuten als enige Nederlander over en moest ik met acht Italiaanse meiden en een lerares naar een klaslokaal. Daar moesten we een voor een een gesprek voeren met de docent, zodat er zoals ik al zei, een indeling gemaakt kon worden op niveau.

De Italianen moesten als eerst en terwijl ik dat aanhoorde dacht ik al: dat kunnen de Nederlanders veel beter! En inderdaad ze vond duidelijk dat ik het goed deed, dus ik word hopelijk niet gedwongen weer het alfabet te leren. De papierwinkel is inmiddels in orde dus ben ik daarna met mijn studentenkaart maar een abonnement gaan kopen voor de bus. Daarme kan ik de hele maand juli gratis reizen voor slechts 4 euro!

Verder niet erg veel nieuws: vandaag ga ik met Ilyas (vriend uit Maleisie) en Marina (Russische kennis) naar Tsaritsyno, een paleis van Katerina de II. Vervolgens gaan we naar een Koreaans restaurant. Koreaans heb ik nog nooit gegeten dus eens kijken of dat lekker is. Tevens ga ik voor a.s. vrijdag treinkaartjes kopen aangezien ik dan St. Petersburg ga bezoeken.


Tot slot nog een toegift: lees vooral de tweede regel. (Ja ik denk er niet aan om vanaf de 6e verdieping naar beneden te springen...)Nils

2 opmerkingen:

  1. Hi Nils, lang geleden:). Leuk om te lezen dat het goed gaat met jou! Hoe was het koreanse restaurant?? ik ben persoonlijk dol op koreaans eten:). Have fun there! xx Evelyn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha! Prachtig, dat briefje...doet me denken aan dat briefje in een van de gangen in de uni van St. Petersburg waarop stond "No chairs along this wall please!" En raad eens wat er onder dat bordje stond...juist...

    BeantwoordenVerwijderen