Nederlandse studenten in Rusland

vrijdag 23 juli 2010

Studie update en raad de plaat

Zo tijd voor een nieuwe studieupdate, dat is het belangrijkste niet waar?

We doen over het algemeen heel veel aan spreken: over internet, het maken van Russische gerechten (raad eens wie daar om vroegen?), politiek en natuurlijk geschiedenis. Zo kwam ik erachter dat het gedeelte waarin ik woon helemaal niet zo oud is. Novye Tsjerejomuski, Konkovo, Belyayevo en Kalusjkaya (allemaal metrostations, zoek maar op, het is op de oranje lijn) waren vroeger allemaal dorpjes aan de rand van Moskou. Tijdens de slag om Moskou lag hier de frontlinie en er staat zelfs een gedenkteken voor een infanterie divisie die vanaf hier zijn opmars begon en in Berlijn eindigde.Tot Stalin's dood begin jaren '50 was de woonsituatie voor de gemiddelde Rus een verschrikking: heleboel mensen woonden zeer dicht op elkaar en bij elkaar. Stalin heeft dan ook weinig woningen gebouwd. Dat veranderde toen Chroetsjov aan de macht kwam en overal van die grote Sovjet flats ging bouwen (in dit gedeelte Tsjerejomoski genaamd). Het planbureau wees vervolgens de vier bovenstaande dorpjes aan waar allemaal van die nieuwe flats gebouwd moesten gaan worden, zo werden de dorpjes dus opgeslokt door Moskou.

Zoals ik al eerder melde hebben we drie verschillende leraressen. Mijn favoriete lerares komt op dinsdag en donderdag, ze heeft heel veel ervaring in lesgeven. Ze heeft een gevarieerd lesprogramma: in de zes uur dat we elke dag les hebben doen we grammatica, lezen en spreken. Mooi verdeeld dus. Nu hadden we het gister over de zaak Litvinenko maar ze kon zich de naam niet gelijk herinneren. Maar ik wel! Vervolgens kon ik al niet meer stuk: volgens haar weet ik meer dan zij en ze ging dat ook rondvertellen op het dekanat (coordinatoren van de zomercursus). Vervolgens heb ik maar besloten om mijn laatste blikje met stroopwafels aan haar te geven.

Afgelopen woensdagavond ben ik met 2 andere Nederlanders, twee Russische meisjes van Neso Russia en een Oostenrijks meisje naar een cafe geweest waar we gezellig op het dak hebben gezeten. Over het algemeen werd er Engels gesproken maar ik moest het mij weer zo moeilijk mogelijk maken door Nederlands, Engels, Russisch EN Duits tegelijkertijd te spreken. De twee Russische meisjes spreken ook Nederlands dus ik vond het een beetje zielig voor dat meisje uit Oostenrijk. Ik kan wel stellen dat mijn Duits nog steeds beter is dan dat van de gemiddelde Jan Kaas. Vervolgens ben ik alleen teruggegaan met de metro (aagezien ik, vermoedelijk terecht, dacht dat de rode lijn naar Yugo-Zapadnaya sneller was dan de oranje lijn). Alleen daar aangekomen stapte ik weliswaar niet in de verkeerde bus maar die bus ging wel de verkeerde richting uit! Zo kwam ik ergens helemaal in de buitenwijken terecht. Gelukkig maakte de bus een rondje en kon ik zo weer mee terug. Vanaf het metrostation reed deze dit keer wel de goede kant op.

Vandaag is het klooster dag. Ik ga naar het Novodevichy Monastery en naar het Donskoy Monastery

Tot slot nog een "prijsvraag". Op de foto hieronder zie je een gedeelte van mijn raam en op de begane grond staat een vuilniswagen die maandag tot en met vrijdag komt. Nu is de vraag, hoe laat komt deze?
A. 4 uur 's nachts
B. 5 uur 's nachts
c 6 uur 's ochtends
Ik wens u succes.Nils

2 opmerkingen:

  1. Ik zou willen gokken 4 uur 's nachts, de Russen kennende, maar aangezien het op die foto al licht lijkt te worden hou ik het maar bij 6 uur 's morgens :)) Krijg ik nou een prijs? :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 6 uur klopt! Je mag door voor de wasmachine))

    BeantwoordenVerwijderen