Nederlandse studenten in Rusland

woensdag 9 februari 2011

Aankomst Moskou

Na aankomst in Moskou werd ons meteen duidelijk dat de stad anders in elkaar zit in vergelijking met de Nederlandse steden. Grote hoge woonflats zover het zicht reikt en meerbaanswegen door de stad heen, waarvan de belijning ontbreekt of onzichtbaar is door de sneeuw.

Bij binnenkomst in het Pushkin Instituut waren we in eerste instantie geschokt; klein kamertje met 2 bedden en een badkamer. Moeten we hierin al die maanden doorstaan? Na een week wende het echter al en wisten we niet beter.
Aangezien we op zaterdagavond aankwamen, vermoedden we dat het ontbijt de volgende ochtend een probleem zou kunnen worden. Dit bleek uiteindelijk geenszins waar, aangezien in Rusland het prachtige concept bestaat van supermarkten die 24/7 open zijn. Zodoende stonden we om half 1 's nachts brood, sap en beleg af te rekenen. Ons eerste Russische biertje ging er een half uur later goed in.

Op zondag hebben we het Rode plein bezocht. Aan dit plein ligt het GOEM, een winkelcentrum waarin alle luxe merken verkocht worden, tegen ongelovelijk hoge prijzen. Leuk om te zien, minder leuk om te shoppen.
Door een oude sportblessure ben ik in het ziekenhuis belandt. De specialist gaf aan dat mijn knie rust moest hebben en in het loopgips gezet moest worden, aangezien waarschijnlijk mijn meniscus af/ingescheurd was. Hiervoor wilde de betreffende specialist echter 3000 Roebel hebben (zwart). Ik gaf echter aan dat ik niet verder wilde gaan dan 1000, dus kwamen we op 2000 Roebel uit.

Na een week de kamer van binnen gezien te hebben kon ik eindelijk weer met Folkert de stad gaan bezichtigen. Het centrum ingaan doen we met de metro, wat geweldig werkt in Moskou. Er zijn 11 metrolijnen, waarbij de metro's in de spits om de minuut! gaan. In de metro blijkt het cultuurverschil met Nederlanders weer eens te meer! Persoonlijke ruimte kennen ze hier niet, dus iedereen komt gezellig naast en vooral tegen je aan zitten/staan. Galant zijn Russen echter wel; voor dames, ouderen en kinderen wordt direct opgestaan. Daar kunnen we in Nederland nog iets van leren. De metrostations zijn trouwens prachtige bouwwerken met soms wel roltrappen van 80 meter lang.
Onze eerste indruk van Rusland is zeer positief. De komende tijd zullen we Moskou verder gaan verkennen en de Russische taal beter leren.

1 opmerking:

  1. Hoi Erik,

    Leuk je blog te lezen! Als het allemaal gaat lukken, zullen Marlies en ik het ook kunnen beleven.

    Groet, Marjan

    BeantwoordenVerwijderen